Wikipedia

Search results

Monday, 15 December 2014

Sambal Udang Petai

Bahan bahan:
 
Udang 
 
Cili kisar
 
1 bawang besar
 
3 ulas bawang merah
 
4 ulas bawang putih
 
Air asam jawa
 
Petai
 
Belimbing buluh
 
Garam
 
Gula
Sambal udang petai extra hot Cikgu Ain









Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng udang seketika, angkat dan ketepikan. Kisar semua bawang bawang. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang yang dikisar dan cili kisar sehingga cili betul betul masak.
 
 Setelah garing, masukkan gula. Masukkan belimbing dan petai, diikuti dengan udang. 

Kemudian masukkan air asam jawa dan garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah angkat dan dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
 
Sedapnyaaaa. :) 
 

No comments:

Post a Comment